In 2000 kwam het boek “Orchideeën van Nederland” (Kreutz & Dekker) uit. Een gewichtig boek zowel letterlijk als figuurlijk. In de tussenliggende periode (2000 – heden) is er veel veranderd in Nederland. Soorten als Veenmosorchis (Hammarbya paludosa), Vliegenorchis (Ophrys insectifera) hebben ernstig moeten inboeten en Honingorchis (Herminium monorchis) is vermoedelijk zelfs uitgestorven op Schiermonnikoog* . In tegenstelling tot het verdwijnen van soorten zijn er enkele soorten teruggevonden op oude locaties, geheel nieuwe vindplaatsen ontdekt en zelfs nieuwe (onder)soorten in ons land aangetroffen. Bijenorchis heeft een enorme opmars gemaakt in Nederland. Reden om de Nederlandse orchideeënflora opnieuw onder de loep te nemen. Deze website dient als proloog en basisdocument voor ons boek “Orchideeën van Nederland; determinatie, ecologie en beheer” dat binnenkort zal verschijnen.

* Honingorchis is inmiddels teruggekeerd aan de Hollandse kust. In 2013 werd de soort daar voor het eerst na een lange periode van afwezigheid weer aangetroffen. Lees meer hierover in het Natuurbericht dat in 2014 verscheen

NB. de website is een groeidocument en nog steeds “under construction”  en zal  komende jaren aangevuld worden. Neem daarom regelmatig eens een kijkje!

Harlekijn (Anacamptis morio) in een Zuid-Limburgs heischraal grasland.

2 gedachten over “Boek: De Orchideeën van Nederland

  1. Lammert Dijkema

    Ik zou graag gegevens aanleveren maar de determinatie van orchideeën vind ik erg moeilijk omdat veel soorten op elkaar lijken of met elkaar kruisen. Soortbepaling aan de hand van kleur, bladvorm of biotoop vind ik eveneens lastig omdat het geen uitsluitende criteria zijn. Ik troost me maar met de gedachte dat het voorkomen van orchideeën in mijn omgeving wel bekend en gedocumenteerd zal zijn. Het betreft het Buurserzand en het Haaksbergerveen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s